Trefdag medewerkers Centra voor Dagverzorging

Tickets
Inschrijving Trefdag medewerkers Centra voor Dagverzorging
De verkoop start op 1/08/2024 13:20 (Europe/Brussels)
60,00 € 60.0 EUR
Volzet
Wachtlijs inschrijving voor Trefdag medewerkers Centra voor Dagverzorging
Gratis
Trefdag voor medewerkers centra voor dagverzorging

De trefdag gaat opnieuw door in het Kasteel Tillegem. We behouden het programma zoals vorig jaar. We voorzien opnieuw een centraal thema “Verbindende dialoog” die dus niet in een algemene sessie gebracht zal worden voor alle aanwezigen, maar dus in een workshop die alle deelnemers volgen.

We voorzien op het programma dus 3 workshop momenten. Elke medewerker kan naast het centrale thema opnieuw 2 workshops volgen. We willen opnieuw vragen om jullie keuzes kenbaar te maken, zie verder.

We behouden de prijs voor de trefdag zoals in 2023 en deze werd vastgelegd op 60€/pp.

 

Centraal thema: Verbindende dialoog




Hoe vind je de juiste woorden om in gesprek te gaan?

Hoe ga je om met dilemma’s?

Hoe haal je veerkracht uit dialoog?

Blijven doen wat er het meest toe doet, dat is dé uitdaging voor elke zorgverlener. Voor die warme zorg zijn met elkaar kunnen praten, en het kunnen maken van keuzes waar je je goed bij voelt, de meest waardevolle ingrediënten. Ga je binnen je team of organisatie graag op zoek hoe je dat kan doen? Vertrekkend vanuit het boek brengen we je graag verder in beweging rond dit thema.

Begeleiding:  Dorine Sabbe & Elise Vanderdonck

WS 1 : Crea voor personen met dementie




"Om het even welke bezigheid, of het nu voor personen met of zonder dementie is, is pas geslaagd als deze betekenisvol is. Niet het resultaat op zich is van belang, wel het proces, de weg er naar toe. Creatief bezig zijn met personen met dementie is blijkbaar toch niet zo evident. Vaak wordt teruggegrepen naar zaken die kinderachtig aanvoelen of ogen. Ideeën vind je echter overal: in dichte of verre omgeving, in boeken of op het internet, binnen of in de wijde natuur.

Tijdens deze workshops gaan jullie onmiddellijk aan de slag. We maken er een echte doe-workshop van. Met eenvoudige materialen en ideeën zullen jullie kleine werkjes in het thema van herfst en/of kerst creëren die jullie mee naar huis kunnen nemen."

 

Begeleiding: Chantal Vanneste – Zorg Kortrijk


WS 2: Ouderen met persoonlijkheid-problemen. Ouderen met karakter


Mensen met persoonlijkheidsproblemen ervaren typische moeilijkheden op vlak van (1) omgaan met emoties, (2) identiteit en zelfbeeld, (3) relaties en (4) gedrag. Persoonlijkheidsproblemen blijven gedurende de levensloop aan verandering onderhevig, ook in de laatste levensfasen. Leeftijdsspecifieke uitdagingen die eigen zijn aan het ouder worden, vergen aanpassingsvermogen van de persoon in kwestie – voor mensen met persoonlijkheidsproblemen vormt dit een hele grote opgave.

De omgang met ouderen met persoonlijkheidsproblemen kan voor zorgverleners en mantelzorgers erg uitdagend zijn. Emotionele crisissen, acting-out gedrag, moeilijk te hanteren dynamieken in de relatie, afspraken die niet nageleefd worden, motivatieproblemen… het is vaak eigen aan de problematiek. Herkenning van persoonlijkheidspathologie is van belang om passende zorg en hulpverlening te kunnen geven.

In deze workshop gaan we in op persoonlijkheid en persoonlijkheidsstoornissen bij ouderen. Hoe kun je persoonlijkheidsstoornissen herkennen? Hoe kun je omgaan met mensen met een persoonlijkheidsstoornis?

Begeleiding: Samuel Markey is klinisch psycholoog en psychotherapeut

WS 3: Zorg voor mantelzorgers


Help je regelmatig iemand die extra zorg nodig heeft? Bijvoorbeeld een chronisch ziek familielid, een buur met een handicap of een vriend met dementie? Dan doe je aan mantelzorg. Zorgen voor een dierbare wordt vaak als een evidentie gezien. Het overkomt je. Daardoor durf je wel eens vergeten dat goed voor jezelf zorgen ook belangrijk is of weet je niet dat er heel wat ondersteuning bestaat die je hierbij kan helpen.

 Het zijn allemaal zaken die we tijdens deze workshop overlopen. Wat is mantelzorg? Hoe verschilt dit van vrijwilligerswerk? Waar kan je terecht of naar wie kan je doorverwijzen voor ondersteuning? Hoe kan je goed voor jezelf blijven zorgen? En hoe kan je omgaan met mantelzorgers met wie je in contact komt.

Begeleiding: Bert Verschingel - Samana


WS 4: Intervisie voor Begeleiders en chauffeurs

Als medewerker word je soms geconfronteerd met moeilijke situaties bv. familie die veeleisend is, medebezoekers die tussenkomen wanneer je iets zegt tegen een andere bezoeker, bezoekers die roddelen over anderen... Tijdens de intervisie staan we stil bij situaties die jij als moeilijk ervaart. Samen met de collega's zoeken we hoe je hier best kan mee omgaan. We wisselen ervaring uit en bekijken hoe we elkaar kunnen ondersteunen. 

Begeleiding: Karel Hermans


WS 5: Veilig en zorgzaam: Begeleiders en chauffeurs

In deze hands-on workshop richten we ons op het rugvriendelijk en veilig begeleiden van diverse passagiers bij het in- en uitstappen van de bus. Deelnemers leren hoe ze, met oog voor hun eigen gezondheid, kunnen bijdragen aan een veilige en comfortabele reis voor alle passagiers, waaronder rolstoelgebruikers, personen met een rollator, mensen die gebruik maken van een wandelstok, en mensen met motorische beperkingen.

 Wat kan je verwachten?

 1. Rugvriendelijke Technieken:

  • Ontdek praktische methoden om rugklachten te voorkomen tijdens het begeleiden van passagiers in en uit de bus.
  • Leer effectieve lichaamshoudingen en bewegingstechnieken die je rug beschermen bij tillen en ondersteunen.

 2. Veilig Begeleiden van Diverse Passagiers:

  • Krijg inzicht in de beste manier om verschillende passagiers veilig te helpen bij het in- en uitstappen van de bus.
  • Specifieke aandacht voor rolstoelgebruikers, mensen met een rollator of wandelstok, en passagiers met beperkte mobiliteit.

 3. Algemene Veiligheidsrichtlijnen voor Rolstoelen:

  • Basisprincipes voor het vastzetten van rolstoelen, gericht op veiligheid en stabiliteit, zonder te focussen op specifieke bustypes of -modellen.
  • Belangrijke do's en don'ts bij het veilig vastzetten van rolstoelen.

 Deze workshop biedt concrete en direct toepasbare vaardigheden, zodat chauffeurs en begeleiders met vertrouwen en zorg hun belangrijke rol kunnen vervullen, terwijl ze hun eigen welzijn niet uit het oog verliezen.

 Begeleiding:  Marleen Vanhee en Marianne Vermeiren


 

Datum & Tijd
vrijdag september 27, 2024
08:30 15:30 (Europe/Brussels)
Locatie

Kasteel Tillegem

Tillegemstraat 81
8200 Sint-Andries
België
--Kasteel Tillegem--
Krijg de routebeschrijving
Organisator

Zorg Educatie Centrum

+32 50 74 56 22
info@zorgeducatiecentrum.be
DELEN

Zoek uit wat mensen zien en zeggen over dit evenement, en neem deel aan de conversatie.